• Kaliteli Ürünler ve Özel Çözümler!
  • Bizi Arayın : 0 (533) 768 21 01

Orman Ürünleri

Orman Ürünleri

Orman ürünleri sanayi, orman ürünlerinden elde edilen ürünleri kapsayan sanayi çeşididir. Orman ürünleri sanayisi daha çok, kereste, kağıt, mobilya ve odun üzerine iş yapmaktadır. Günümüzde kereste sektörü oldukça rağbet gören bir orman ürünüdür.

orman ürünleri sanayi nedir

Orman ürünleri sanayisi, ormanların çok olduğu bölgede yani Karadeniz bölgesinde gelişmiştir. Batı Karadeniz bölgesinde kereste fabrikaları bulunmaktadır. 1917 yılında kurulan ilk kereste fabrikası da Batı Karadeniz bölümündeki Cide Fabrikasıdır. Ülkemizde kağıt sektörü de oldukça gelişmiştir. 1934 yılında İznik’te ilk kağıt fabrikası kurulmuştur. Kağıt sektörü yeterince köklü bir sektör olsa da, 20. yüzyılda gelişim göstermeye başlamıştır. Orman ürünleri sanayisi, istihdam ve ihracat bakımdan en önemli sanayi sektörlerinden biridir.

orman-muhendisligi

Kentleşme ile birlikte mobilyacılıkta sektöründe ciddi gelişmeler yaşanmıştır. Mobilya denince akla ilk gelen yerler İnegöl ve Ankara’dır. İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara mobilyacılık konusunda gelişmiş şehirlerimizdendir.

Türkiye ve Orman Ürünleri Sanayisi

Orman ürünleri sanayisi, taşıma bakımından kolay olduğu için hammaddeye yakın kurulması gerekmemektedir. Orman ürünleri fabrikası ülkenin her bölgesinde kurulabilir.
Türkiye, orman alanları bakımından birçok ülkeden daha fazla zenginliğe sahiptir. Orman alanı % 26 civarındadır. Türkiye, özellikle kereste sektöründe dünyada ilklerde sayılabilecek ülkeler arasında yerini almıştır.

Orman ürünleri sanayisinin para cinsinden değeri 20 milyar dolar civarındadır. Türkiye’de üretilen kerestenin büyük bir bölümü inşaat ve mobilya için kullanılmaktadır. Türkiye’de çeşitli ağaçların bulunması ve dünya standartlarında üretim yapılması sebebiyle önemli yatırımlar yapılmıştır. Sektörü zayıflatan etkenler ise; aşırı vergi yükü ve odun fiyatlarının Avrupa’daki fiyatlardan daha fazla olmasıdır. Kereste ve parke sektörlerinde zor bir aşamaya gelen rekabet şartları, atölye tipi üretim yerlerinin fabrikaya dönüşmesini zorunlu kılmaktadır. Orman ürünleri sanayisinde teşvik yetersiz olduğundan dolayı, üretim yavaş bir seyir almaktadır.